Pripomočki in dejavnosti za sanjske soseske

Primer 1: Pripovedna kavarna na temo potovanj

Postavitev in ciljna skupina

Na Dunaju smo organizirali kavarno »Plauderei« (»klepet«) s starejšimi, ki so redni obiskovalci kluba starejših. Ker je bil klub dokaj nov, se udeleženci niso dobro poznali med seboj. 

Priprave

V pripravo klepetalnice smo dejavno vpletli starejše. Nekatere udeležence smo prosili, da naj nam vnaprej povedo svojo »zgodbo s poti«, in sicer po telefonu (glej tudi Telefonski intervjuji). V skupnem procesu smo njihove posamezne zgodbe povzeli v kratkih člankih. Glasno smo jih prebirali na srečanju »Plauderei«.

Lomljenje ledu 

Da bi udeležence spravili v dobro »razpoloženje« za razpravo o posamezni temi, smo med njih razdelili navedke na temo potovanj in slike. Prosili smo jih, naj izberejo navedke ali slike, ki jih spominjajo na njihova potovanja ali na tisto, kar jim je zanimivo. 

Navedke lahko preprosto poiščete na internetu. Navajamo jih le nekaj:

»Potovanje je smrt predsodkov.«

– Mark Twain

»Najbolje se umen človek izobrazi, če potuje.«

– Mark Twain

»Če bi bil celo leto praznik, bi bil užitek prav tako dolgočasen kot delo.«

– William Shakespeare

Faza pripovedovanja

Na podlagi teh izhodišč so udeleženci pripovedovali o svojih izkušnjah, priljubljenih destinacijah, o tem, kakšna potovanja imajo najraje. Moderatorji so vodili pogovor in zastavljali nadaljnja vprašanja, da bi sprožili skupinske razprave. Kmalu je postalo jasno, da je v vsaki temi zajet »ves svet«. Začenši s temo potovanja smo hitro prešli na »carpe diem – veselimo se življenja« ter na obravnavo tujih kultur itd. 

Nekateri udeleženci niso želeli sami prebrati svojih osebnih zgodb s poti (te smo zbrali s telefonskimi pogovori) in dogovorili smo se, da jih mi preberemo v njihovem imenu, kar so udeleženci dobro sprejeli. Zgodbe s poti so udeleženci nagradili s ploskanjem, pohvalo. Udeleženci so bili vidno ponosni nase.

Zaključek & nadaljevanje kluba 

Za konec srečanja smo predvajali ustrezno pesem. Da bi se drugi lahko seznanili s pripovedno kavarno in bi bili rezultati dosegljivi drugim obiskovalcem kluba, so udeleženci izdelali plakat z gradivom in citati iz »Plauderei«. Kartice z navdihujočimi vprašanji o potovanjih so v klubu uporabili za spodbujanje nadaljnjega klepeta (glejte pripomoček »Storybox« ali Škatla zgodb).

Nekaj primerov navdihujočih vprašanj:

  • Katero potovanje ali katere počitnice so vam najbolj ostali v spominu in zakaj? 
  • Kako se je zaradi potovanj spremenil vaš pogled na svet? 
  • Kako so vas potovanja in izleti oblikovali?
  • Ali kdaj potujete (tudi) v mislih in če da, kam? 
  • Koliko je vredno potovanje v bližnjo okolico? 
  • Kaj vam danes pomeni potovanje ali izlet? 

Na Dunaju so med rednimi »klepeti« na različne teme udeleženci razkrili skupne in drugačne poglede, prikazali so svoje talente in interese ali pa so drug drugega bolje spoznali na nove in neobičajne načine.
Foto © queraum