Pripomočki in dejavnosti za sanjske soseske

Sodelovanje v raziskovanju starosti prijaznih mest

Haag se je leta 2014 pridružil Mreži starosti prijaznih mest Svetovne zdravstvene organizacije. Občina redno organizira pregledne razprave, da bi ugotovila, kako starejši doživljajo svoje soseske. Vsakič je poudarek na drugem vprašanju. Nedavna pregledna razprava je bila razprava o »varnosti«. 

Delavnice so potekale v različnih okrajih Haaga – organizirala jih je Haaška univerza za uporabne vede. V Transvaaleu je bila delavnica, povezana s skupino Dreamlike Neighbourhood, v središču skupnosti Mandelaplein. Sosedsko skupino sestavljajo predvsem moški, ki imajo maroško migracijsko ozadje. Ker udeleženci ne govorijo dobro nizozemščine, je bil prisoten tolmač. 

Da bi spodbudili živahno razpravo, so raziskovalci pripravili nekaj ključnih vprašanj o pogledih in mnenjih udeležencev, njihovih izkušnjah in možnih rešitvah za varnejšo sosesko. Ta oblika razprave je udeležencem omogočila izmenjavo izkušenj in zamisli. Obravnavana so bila naslednja vprašanja: varnost doma, varnost v javnih prostorih in onesnaževanje ulic. Poleg tega so udeleženci predlagali tudi, da bi obstajala možnost anonimnega poročanja o kaznivih dejanjih in vandalizmu in možnost obveščenosti ali usposabljana na temo varnosti v skupnostnih centrih, džamijah ali kavarnah. Predlagali so tudi skupne sprehode s predstavniki mesta, policije in starejših. Na ta način bi lahko na kraju samem neposredno razpravljali o nekaterih vprašanjih in možnih rešitvah. Udeleženci so navedli, da bi nastopali v soseski kot »pomočniki«, kot tisti, ki držijo sosesko pri življenju. Na suknjiču bi denimo nosili posebno oznako v ta namen. 

Medtem ko je bila delavnica dobra priložnost za skupnost, za zbiranje informacij in za povratne informacije starejših, je tudi omogočila občini, da starejšim pokaže, da njihovo mnenje šteje in je cenjeno.