Pripomočki in dejavnosti za sanjske soseske

Pripovedovanje zgodb v javnosti

V Avstriji je queraum skupaj z udeleženci sosedske skupine organiziral javno pripovedno kavarno na prostem. Bila je del »Dnevov čuječnosti«, ki jih je organizirala pobuda Čuječnost 8. (samo nemško) v 8. okrožju na Dunaju.

Projektna ekipa je skupaj z udeleženci sosedske skupine pripravila navdihujoča vprašanja, citate in zgodbice, obiskovalce pa povabila, da se pridružijo prireditvi. Javno pripovedno kavarno so organizirali tako, da so se je lahko vsi udeležili – vsi, ki jih je to zanimalo. Lahko so se ustavili in poslušali in/ali se usedli ter se pridružili razpravi. Na ta način je »Plauderei« postal javni dogodek in je dosegel prebivalce mestne četrti. 

Udeleženci sosedske skupine so omogočali delovanje javne pripovedne kavarne, ta pa je dosegla širše občinstvo. Izmenjali so si izkušnje in mnenja o soseski. Zdi se, da je bilo sodelovanje na javnem dogodku dogodek tudi za udeležence. Zanje je bila posebna izkušnja to, da so šli po soseski, ki ni njihova in postali so dejavni in vidni v javnosti. Udeležba je pozitivno vplivala tudi na skupinsko dinamiko: udeleženci so svojo »pot« organizirali sami in se prvič srečali zunaj kluba.

 

Udeleženci projekta so ob »Dnevu čuječnosti« vodili pripovedno kavarno in spodbujali medgeneracijske izmenjave o »sanjskih« soseskah. Bilo je to na živahnem trgu v 8. okrožju Dunaja.
Foto © queraum