Pripomočki in dejavnosti za sanjske soseske

Umetnost in kultura v dialogu

»Vrednote in navdih« so pomembna področja življenja, še posebej, ko se staramo. Vrednote in navdih lahko najdemo v naravi, glasbi, religiji, vsekakor pa tudi v umetnosti in kulturi. V skupini Dreamlike Neighbourhood Bouwlust v Haagu sta bili umetnost in kultura temi živahnih pogovorov. Navajamo nekaj primerov:

  • Paul je veliko potoval – profesionalno in zasebno. Od nekdaj ga zanimajo lokalni običaji. Zbira umetniške predmete iz držav vsega sveta. Na enega od srečanj Dreamlike Neighbourhood/Sanjske soseske je prinesel umetniške predmete iz Afrike. Udeležencem jih je pokazal in vprašal, kateri jim je ljubši in zakaj. To je spodbudilo navdihujoče pogovore o raznovrstnih temah, povezanih s prinesenimi predmeti. Tako je v skupini zavel nov duh. Skupina se je razživela. Paulu je bilo všeč, da je skupina pokazala zanimanje za njegove zgodbe, drugi člani skupine pa so imeli koristi od spoznavanja drugačnih pogledov in izmenjave izkušenj.
  • Skupina premore številne talente. Liesbeth, denimo, piše pesmi, predvsem pesmi za otroke. Ko je zaneseno in občuteno recitirala nekatere svoje pesmi, so udeleženci poslušali, zadrževali dih in jo občudovali. Ta izkušnja je udeležence navdihnila, da so priznali svoje občutke in izrazili misli o tem, kaj pesmi lahko storijo za ljudi. Zanimivo je bilo videti, koliko drugih tem so udeleženci odprli zaradi te na videz skromne dejavnosti.
  • Ria piše in ilustrira otroške knjige. Vsakič je v skupino prinesla pokazat kakšno knjigo. Ria je prinesla tudi poskusne različice ilustracij, da bi dobila odziv skupine in bo tako vedela, če ilustracija ustreza besedilu ali ne. Izmenjava in razprave v skupini so Rio naredili samozavestnejšo, člani skupine pa so bili veseli, da je njihovo mnenje šteje. 
  • Paul v prostem času slika. Nekega dne je Paul prinesel veliko sliko bikoborca. Ni vedel, če je dobra ali ne, vendar se je v skupini počutil dobro in sprejel je povratne informacije. 
  • Bea in Ine prihajata iz Surinama. Po osamosvojitvi Surinama sta se preselili na Nizozemsko. V Surinamu je Bea delala v zaporu in rada pripoveduje o svojem delu tam. Skupaj z zaporniki je na primer naredila lepe krpane preproge, kar jo je navdalo s ponosom in samospoštovanjem. Bea je bila ponosna in o tem je spregovorila s skupino. Bea in Ine sta skupini pokazali, kako narediti roti, tradicionalno surinamsko jed. Skupno kuhanje in jed ter pogovor o različnih kulturah so na poseben način povezali udeležence.

Ustvarjalne dejavnosti, kot je denimo pripovedovanje zgodb na podlagi risb ali recitiranje lastnih pesmi, udeležence poveže na različne, včasih zelo osebne načine.
Foto © Loes Hulsebosch

Pogovor o različnih kulturah in tradicionalnih jedeh ob skupnem kuhanju v sosedski skupini v Haagu.
Foto © Loes Hulsebosch