Pripomočki in dejavnosti za sanjske soseske

Tehnologija v vsakdanjem življenju – predajanje izkušenj in skrbi o okolju

V nizozemskih skupinah se je večkrat pojavilo vprašanje rabe mobilnih telefonov in drugih tehničnih naprav. Postalo je očitno, da se starejši spoprijemajo z velikimi primanjkljaji na digitalnem področju. Skoraj na vsej področjih svojega življenja se morajo sporazumevati digitalno: z banko, oblastmi, zdravniki, lekarnarjem, zdravstvenimi zavarovalnimi agenti, na potovanjih. Pogovarjajo se o ukrepih proti kovidu. Naročajo hrano v restavracijah s kodami QR, digitalno nakupujejo itd. Veliko starejših komaj dohaja hitre spremembe. 

Kot so pokazale naše izkušnje, je smiselno obravnavati ta vprašanja v skupini. Skupinska srečanja je moč posvetiti učenju novih aplikacij, učenju o digitalnih napravah, razpravi o nekaterih posebnih vprašanjih, vajam iz uporabe aplikacij. Člani skupine se lahko skupaj urijo in pridobivajo digitalne veščine. Lahko se uporabi znanje in druge vire udeležencev. Npr. nekdo je morda seznanjen z digitalnim orodjem, nekdo drug je morda zares dobro seznanjen s tem, kako uporabljati neko drugo orodje. Skupaj se pride dlje! 

Veliko je tudi manj znanih digitalnih orodij, ki so predvsem za starejše, denimo, tistih za boljše pomnjenje ali pa aplikacij, ki opozarjajo, kdaj je treba vzeti zdravilo. Obstajajo roboti in aplikacije, ki ohranjajo družbene vezi starejših ali pa jih, denimo, opozarjajo, kaj je treba narediti čez dan. Opazili smo, da so starejšim takšne aplikacije všeč in se jim zdijo koristne, vse dokler so prilagojene njihovim dnevnim opravilom in njihovim potrebam. V Ilustracijo povedanega navajamo dva primera:

V centru za pomoč na domu, centru Saffier na severu Haaga, v soseski Benoordenhout, so odprli posojilnico digitalnih pripomočkov. Udeležencem sosedske skupine so prikazali več oblik in načinov digitalne pomoči. Udeleženci so na primer lahko preizkusili očala obogatene resničnosti in tako preizkusili kolo Ferris na plaži Scheveningen ali na avtobusu, ki pelje do knjižnice. Udeležencem so se tovrstne izkušnje zdele poučne in navdihujoče.

Udeleženci skupine is soseske Transvaal so dobili na posodo tablico. Na srečanjih v Dreamlike Neighbourhood so nenehno vadili načrtovanje poti, spremljanje javnega prevoza, iskanje informacij. 

Starejši naj bodo čim dlje neodvisni. Tehnologija pomaga ljudem, da ohranijo nadzor nad lastnim življenjem. Izkušnje kažejo, da je učenje drug od drugega resnično spodbudno!