Pripomočki in dejavnosti za sanjske soseske

Kartice za medsebojno spoznavanje

»Izzivalna vprašanja« so nadvse privlačen način za spodbujanje smiselnih pogovorov, vodijo v premislek o talentih, zanimanjih ali sposobnostih. Na podlagi razpoložljivih nizov kartic ali kartic, ki jih izdelate sami o prednostih, zanimanjih in sposobnostih starejših, si udeleženci izmenjujejo izkušnje. 

Naslednji primeri vprašanj lahko navdihnejo zgodbe, razmislek in čustva: 

  • Seznam mojih dobrih strani se začne z … 
  • Počutim se močnega/močno, ko … 
  • Še posebej imam rad/a … 
  • Moje pozitivne lastnosti so … 
  • Sleherni med nami ima talente. Pet stvari, v katerih sem še posebej dober/a so … 
  • To je zame zelo preprosto.

Kartice je moč uporabiti na različne načine. Kartice so obrnejo s slikami navzdol, udeleženci pa izberejo eno ali več kartic. Ali pa udeleženci izberejo eno kartico, ne da bi prej videli vprašanja in izjave. V naslednjem koraku si udeleženci izmenjujejo odgovore na vprašanja v majhnih skupinah (2-3 osebe) ali v celotni skupini. Vsakdo prebere svojo kartico in odgovarja na vprašanja ali dokonča začeti stavek. 

Niz kartic lahko izdelamo sami ali jih kupimo. Npr. nemško: StärkenSchatzkiste für Therapie und Beratung (Beltz Therapiekarten) von Falk Scholz, angleško: At My Best Strength Cards, Empowering Questions Cards.

Metoda je bila razvita in preizkušena v okviru projekta Erasmus+ »Nevidni talenti« in je objavljena v »Pripomočki za organizacije«. Različice so v angleščini, nizozemščini, nemščini, italijanščini in litovščini in so na voljo tukaj.