Hulpmiddelen en activiteiten voor Dreamlike Neighbourhoods (Droomwijken)

Inleiding: De Online Resource Kit

Onze Online Resource Kit presenteert instrumenten en activiteiten die samen met ouderen in het Erasmus+ project Dreamlike Neighbourhood zijn ontwikkeld en getest en waaraan alle partners hebben bijgedragen. 

Het doel van de activiteiten is

  • (oudere) mensen bij elkaar brengen
  • deelnemers ondersteunen om hun ideeën enperspectieven in te brengen
  • hen te motiveren om hun buurt te (her)ontdekken
  • hen te inspireren om betekenisvol met anderente verbinden, en
  • hen in staat stellen nieuwe activiteiten teinitiëren en eraan deel te nemen op basis vanhun interesses

Achtergrondinformatie: Het idee achter Dreamlike Neighbourhood

Het project Dreamlike Neighbourhood is gericht op het faciliteren en ondersteunen van buurtgroepen van/met ouderen. In zulke groepen komen de deelnemers regelmatig bijeen en ondersteunen ze elkaar bij het (her)ontdekken en inbrengen van hun ideeën en talenten. Ze leggen betekenisvolle verbindingen met elkaar, versterken elkaar en dragen actief bij aan de groep en de plaatselijke gemeenschap.

Het idee is om ouderen te ondersteunen bij het opzetten van nieuwe groepen of samen te werken met bestaande groepen die nieuwe benaderingen en ideeën willen ontwikkelen en/of nieuwe doelgroepen wilden aanspreken. De gemeenschapsvorming werd ondersteund door gezamenlijke activiteiten, maar is altijd gebaseerd op de perspectieven en wensen van de ouderen zelf. We hebben veel methoden en instrumenten (“activiteiten”) verzameld, verder ontwikkeld en getest die helpen om mensen samen te brengen en een gevoel van saamhorigheid te ontwikkelen.

Het Erasmus+ project Dreamlike Neighbourhood vond plaats in vier verschillende landen (Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië en Nederland). De settings waren zeer verschillend. Meer informatie over de settings en de ervaringen opgedaan in de buurtgroepen zijn samengevat in ons Handboek Dreamlike Neighbourhood.

Ons handboek is beschikbaar in het Engels, Duits, Sloveens, Nederlands en Tsjechisch op de website.