Hulpmiddelen en activiteiten voor Dreamlike Neighbourhoods (Droomwijken)

groepsKunst en cultuur in dialoog

Waarden en inspiratie” zijn belangrijke gebieden in het leven, vooral als we ouder worden. Waarden en inspiratie zijn te vinden in de natuur, muziek, religie, maar zeker ook in kunst en cultuur. In de Dreamlike Neighbourhood Buurtgroep Bouwlust in Den Haag waren kunst en cultuur inspiratiebronnen voor levendige uitwisselingen. Hier volgen enkele concrete voorbeelden:

  • Paul reisde veel – beroepsmatig en privé. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in lokale gebruiken en verzamelde kunstvoorwerpen uit landen over de hele wereld. Tijdens een van de Dreamlike Neighbourhood bijeenkomsten bracht hij kunstvoorwerpen uit Afrika mee. Hij liet ze aan de deelnemers zien en vroeg welke ze het mooist vonden en waarom. Dit stimuleerde inspirerende gesprekken over allerlei onderwerpen die met de voorwerpen te maken hadden en bracht een nieuwe energie en openheid in de groep. Paul waardeerde het dat de deelnemers belangstelling toonden voor zijn verhalen en de andere groepsleden profiteerden van het leren over andere perspectieven en het uitwisselen van ervaringen.

  • Er was ook veel creatief talent in de groep. Liesbeth schrijft bijvoorbeeld gedichten, vooral gedichten voor kinderen. Toen ze enkele van haar gedichten zeer gepassioneerd voordroeg, luisterden de deelnemers ademloos en met bewondering. Deze ervaring inspireerde de deelnemers tot het delen van hun gevoelens en gedachten over wat gedichten voor mensen kunnen doen. Het was fascinerend om te zien met hoeveel andere onderwerpen de deelnemers kwamen door deze kleine activiteit. 

  • Ria schrijft en illustreert kinderboeken. Ze nam regelmatig een boek mee om het aan de groep te laten zien. Ria bracht ook proefversies van illustraties mee om feedback van de groep te verzamelen over of het bij de tekst past of niet. De uitwisseling en discussies in de groep gaven Ria vertrouwen en de groepsleden hadden het gevoel dat hun bijdragen de moeite waard waren.

  • Paul is een gepassioneerd hobbyschilder. Op een keer bracht Paul een groot schilderij van een stierenvechter mee. Hij was er onzeker over, maar in de groep voelde hij zich op zijn gemak om het te delen en feedback te krijgen.
  • Bea en Ine komen oorspronkelijk uit Suriname en zijn na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland verhuisd. In Suriname werkte Bea vroeger in een gevangenis en ze vertelt graag over haar werk daar. Samen met de gevangenen maakte ze bijvoorbeeld prachtige stoffen kleden, waardoor ze een gevoel van trots en zelfrespect kregen. Bea was er ook trots op en deelde dit gevoel met de groep. Bea en Ine lieten de groep zien hoe je Roti maakt, een traditioneel Surinaams gerecht. Het gezamenlijk koken en eten en het gesprek over verschillende culturen verbond de deelnemers op een bijzondere manier. 

Bij creatieve activiteiten, zoals het vertellen van verhalen aan de hand van tekeningen of het voordragen van eigen gedichten, verbinden mensen zich op verschillende, soms zeer persoonlijke niveaus.
Foto © Loes Hulsebosch

Uitwisseling over verschillende culturen en traditionele maaltijden tijdens gezamenlijke kooksessies in de Haagse buurtgroep.
Foto © Loes Hulsebosch