Hulpmiddelen en activiteiten voor Dreamlike Neighbourhoods (Droomwijken)

Kennismaken met de geschiedenis van de plaatselijke straten

Een andere methode om (oudere) mensen te ondersteunen bij het elkaar (beter) leren kennen is hen samen te brengen over een onderwerp dat hen bezighoudt. Zo faciliteerde de Sloveense Third Age University uitwisselingen over de geschiedenis van straten in de buurt.

Afhankelijk van de samenstelling van de groep (bijv. of deelnemers elkaar al kennen of niet) kan een ijsbreker-oefening nuttig zijn om mensen kennis te laten maken. Onderlinge korte gesprekken in tweetallen met wat grappige en onschuldige vragen, zoals schoenmaat, hobby’s of gewenste reisbestemmingen, kunnen een plezierige uitwisseling bevorderen.

Om de uitwisseling over de plaatselijke geschiedenis te beginnen, deelt de begeleider foto’s, krantenartikelen en andere vondsten over straten en openbare ruimten in de buurt. De deelnemers bekijken het materiaal, wisselen ideeën uit en doen vervolgens verslag van hun bevindingen in de groep.

Deze methode stimuleert het leren van nieuwe dingen over bekende straten en plaatsen, het uitwisselen van herinneringen en het delen van kennis.

Tip: Het helpt als de begeleider enige kennis op het gebied van het ouder worden, actief blijven op latere leeftijd, transactionele analyse en stadsproblematiek heeft.