Hulpmiddelen en activiteiten voor Dreamlike Neighbourhoods (Droomwijken)

WhatsApp-groep

De COVID-19 pandemie motiveerde het projectteam van Letokruh om nieuwe vormen van communicatie op te zetten voor en met hun oudere vrijwilligers. Het idee was om hen de gelegenheid te geven zich te verbinden en te communiceren, en elkaar (ook) te steunen en te motiveren in tijden van afstand en isolement.

Zodra duidelijk was dat face-to-face ontmoetingen niet mogelijk waren, richtten de deelnemers van de buurtgroep een WhatsApp-groep op. De deelnemers gebruikten de groep om met elkaar in contact te blijven. Ook later, toen de deelnemers elkaar weer persoonlijk ontmoetten, werd de WhatsApp-groep gebruikt om gezamenlijke activiteiten te promoten, tekst- en beelddocumentaties van groepsbijeenkomsten en gezamenlijke excursies (bijv. rondleidingen door de stad) te delen. Deelnemers vonden het gebruik van de groep zo fijn dat ze elkaar ook verjaardag wensen stuurden, uitnodigingen stuurden voor eigen evenementen en theatervoorstellingen, en hun eigen content creators en moderators van de groep waren. 

Het projectteam constateerde dat een groep via digitale middelen “naar elkaar toe kan groeien” en dit momentum in het echte leven kan gebruiken om nauwere banden aan te gaan en samen actief te zijn. Dit wordt ook bevestigd door de ervaringen in Den Haag: één deelnemer heeft elke dag via WhatsApp een inspirerende spreuk naar de hele groep gestuurd en daarmee het begin van ieders dag opgevrolijkt.